16 mar. 2010

Ti-e foame ? Felicitari !

Pentru toti cei carora le cad banane in cap , va doresc un cos cu fructe , saturati-va , restul asteptam friptura .

Toata lumea viseaza , e ok , pe mine asta ma tine in viata , faptul ca visez la un viitor luminos , la o cariera stralucita la o viata de calitate , toate acestea ma fac sa vreau sa fac lucruri . Ce pot spune , am vise frumoase iar adeseori realitatea ma surprinde placut . Ce imi ridica insa o problema e natura noastra de a alege calea de minima frictiune . De ce sa facem cand putem cumpara ? De ce sa luptam sa castigam cand putem avea ? De ce sa gandim cand putem imprumuta ? De ce ? Pai , nu prea vreau sa fiu peste 20 ani un tip in chiloti cu o maceta intre alti tipi in chiloti , certandu-ma cine are lama mai ascutita .

Sa exemplificam acum . Locuitorul regiunii cu climat tropical , de fiecare data cand a fost fortat de foame s-a putut bucura de oferta abundenta de hrana oferita de tropice , nimeni nu a avut nevoie sa inventeze altceva dincolo de o maceta. Cateva mii de kilometri spre nord , populatia a fost nevoita sa-si dezvolte unelte , sa invete cum sa manipuleze natura , cum sa-si obtina avantajul tehnologic in fata animalelor , etc. . Acest gen de necesitati au facut ca bastinasii acestor regiuni sa fie adevaratii invingatori ai zilelor noastre . Evident , exista si cazul in care vitregiile la care au fost supuse anumite populatii le-au limitat mecanismul de dezvoltare , nimeni nu se asteapta sa gasesasca inuitii locuind in zgarie-nori sau beduinii facand tranzactii la bursa .

In esenta totusi regulile se aplica societatii noastre , parca il si vad pe Ecuadorianul nostru bine hranit si hidratat privindu-l de sus pe Scandinavianul plapand si cu oasele deformate de rahitism . Cine ar fi prevazut asta ? Ei in nici un caz , putin le-ar fi pasat atunci , insa noi , noi putem invata din asta , putem trasa o suita de reguli ale dinamicii bunastarii . Sa fie oare ciclica ? Sincer astept cu interes momentul in care dolarul se va raporta la pesos si va da cu virgula , oarecum o meritam , dar asta e alta idee .

Sunt ca orice om , sper la un parcurs cat mai lin spre scopul final , care mai mult ca sigur se va schimba pe masura ce ma apropii si va deveni tot mai indepartat pana cand anii nu imi vor mai permite sa ajung acolo , dar in definitiv nu la asta se rezuma viata ? Aratati-mi omul care le-a avut pe toate si nu s-a blazat ! In momentul in care faci declaratii de genul "Acum urmeaza sa ma bucur de ..." , atunci cel mai probabil urmeaza sa mori . Aud peste tot in jur ca ar trebui sa ne multumim cu ce avem , tot ce pot face e sa contrazic asta .

Probabil cu cat ne nastem mai inzestrati din orice punct de vedere cu atat mai mult trebuie sa muncim spre a ne depasi conditia , in esenta buna , fara a ne multumi cu ce avem . Am o maceta intr-o lume in care restul au cutite de os tocite...pai...vreau o drujba .

Singurul lucru important este sa nu ajungem in "desert" sau la "polul nord" prin deciziile care le luam , in rest , ar trebui sa ne incredem in neajunsuri si vise mai mult , pana la urma nevoia intretine evolutia .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu